Na letiště se má jet včas, aby nám neuletělo letadlo. Jak moc je ale dle vás brzy a kdy už pozdě? Jezdíte na letiště dle standardního doporučení 2 hodiny před plánovaným odletem nebo dříve či později a proč?Já to mám na letiště nějakých 20 minut, takže 2 hodiny před odletem teprve zamykám barák a nasedám do auta. Na letišti jsem cca 90–60 minut před odletem za předpokladu, že letím nalehko a jsem již odbaven.Naopak když letím z „nedomácího“ letiště, mile rád si plánuji včasný příjezd ty 2 hodiny a nutné čekání trávím sledováním cvrkotu na letištní ploše, ideálně z nějaké kavárny či salónku, jak to máte vy? .

Když brzy je příliš brzy aneb kdy jedete na letiště?

Založil ve fóru Obecně o cestování letadlem

Na letiště se má jet včas, aby nám neuletělo letadlo. Jak moc je ale dle vás brzy a kdy už pozdě? Jezdíte na letiště dle standardního doporučení 2 hodiny před plánovaným odletem nebo dříve či později a proč?

Já to mám na letiště nějakých 20 minut, takže 2 hodiny před odletem teprve zamykám barák a nasedám do auta. Na letišti jsem cca 90–60 minut před odletem za předpokladu, že letím nalehko a jsem již odbaven.

Naopak když letím z „nedomácího“ letiště, mile rád si plánuji včasný příjezd ty 2 hodiny a nutné čekání trávím sledováním cvrkotu na letištní ploše, ideálně z nějaké kavárny či salónku, jak to máte vy?

0

Tak je to hodně individuální a záleží i na způsobu dopravy. Pokud to je po kolejích, tak dvě hodiny beru jako standart. Akorát na nějakého panáka v salónku.

0 Citovat

podla letiska...Bratislava staci tak hodinu vopred, Nis stacil rovanko, Vieden podobne (najma ak je kontrola priamo na gejtoch), SXF cez nove kontroly rovnako, ale raz sa mi stalo ze na Bergame sme ledva stihli a to sme prisli hodinu vopred tiez. Samozrejme vsetky scenare s online checkinom bez bagaze.

0 Citovat

Praha:

já mám rád jistotu a klid,takže na letiště většinou přijíždím tak tři hodiny předem (a to i v případě,že neodbavuji zavazadlo)to si tam dám raději kávu a od té doby co na letišti funguje ta cenově normální 24h samoobslužná restaurace většinou i jídlo zasurfuji po netu ,posedím ..

z Budějovic to mám přes dvě hodinky vlakem na hlavní nádraží,takže jedu raději o vlak dříve kdyby něco ..

Ostatní letiště:

platí prakticky to samé co pro Prahu cca tři hodiny předem - tady většinou prolézám krámky případně si sednu někam na kávu/jídlo ..

Pouze v jednom případě jsem přijel na letiště přesně 55 minut před odletem a to v Kuala Lumpur,když se při cestě z Cameron Highlands porouchal autobus a nabralo se více jak 2-hodinové zpoždění a ty nervy a stres na to já prostě nejsem !

0 Citovat

Vzhledem k tomu, že poslední roky cestuju pouze s kabinovým zavazadlem, tak pokud se nechystám do lounge nebo nejde o nějakou cestu přes půl světa, kde by mě zmeškaní přípoje mrzelo, tak to směřuju tak na 1 - 1,5 hodiny před odletem max.

0 Citovat

Letiště které znám dobře (Praha a Charlorei) mi stačí tak těch 90 minut. U letiště kde jsem poprvé radši dodržuju ty dvě hodiny i když nemám kufr k odbavení

0 Citovat

Na Ruzyň poslední dobou jezdívám jen cca 80-90 minut dopředu. A to si ještě stačím v Bile nakoupit. Jedu metrem a kdyby se stala nějaká pořádná bouračka na Evropské, tak mě stejně nezachrání ani 180 minut. Toto se samozřejmě týká kratších a levných výletů, kterých jsem měl posledního půl roku víc než dost.

Pokud je to nějaká dálková cesta, snažím se být na letišti ty 2,5 - 3 hodiny předem.

V zahraničí je to velmi individuální, záleží na tom, jaká je doprava na letiště - vede tam metro / vlak? Jak často jede? Jaké jsou tam kontroly? Třeba Kodaň je v pohodě 2h před odletem odjet z centra (metro každých 6 minut), ale Liverpool je horší (jen autobus, co jede 45-70 minut). Jinak nejvíc hardcore přestup jsem měl ve Wroclawi - z PolskiBusu na odlet z letiště jsem měl papírově 110 minut času.

0 Citovat

Osobně dodržuji 2 hod před odletem.Raději budu čekat na letišti 2 hod, než si nechat nechat uletět letadlo.Zažil jsem už pár nepředvídatelných okolností na cestě a byl jsem rád,že jsem vyrazil v předstihu.

Např. vlak -dopravní nehoda na přejezdu-vlak neodjede dokud se nehoda nevyšetří.Pokud jste u stanice máte štěstí ,pokud v polích máte hodně velkou smůlu

Auto - stačí porucha,špatné počasí,nehoda na dálnici či silnici -nemůžete se otočit nebo sjet ?Smůla.

Poslední zkušenost? Cesta v zimě s SA do Berlína na letiště.Nehoda na dálnici v Německu-uzavřená dálnice,autobus stačil sjet na objížďku. Po 1/2 hod cesty nehoda- cesta taky uzavřená ,nová cesta .nové zpoždění. Na letiště jsme dojeli s 1 a 1/2 hod . zpožděním.Letadlo jsme stihli.

0 Citovat

U mě platí, že čím víc lítám, tím víc riskuji. Dřív jsem byl schopen dorazit na letiště v Praze klidně 5 hodin před odletem, protože prostě miluju letadla a celkově prostředí letiště. Teďka je hodina a půl do odletu a já se teprve obouvám, a to jsem závislý na kombinaci metro + 119, což ne vždy musí vyjít :D

U cizích letišť, která nejsou známá svými vyhlídkovými terasami (na kterých i teď jsem schopen strávit třeba 3 hodiny v kuse) to většinou řeším tak, že vyjedu z města z větší rezervou a když po cestě vidím, že času je ještě opravdu hodně, někde po cestě z busu/metra vystoupím a ještě se chvilku toulám po okolí. Ale samozřejmě záleží na náladě, únavě a dalších okolnostech, někdy prostě člověk vezme za vděk klimatizovaným terminálem s wi-finou 3 hodiny před odletem, jindy se zase koušu nudou, když jsem na letišti hodinu před odletem.

0 Citovat

Vždy záleží na letišti, ale obecně se snažím dodržet min. 2 hodiny napřed i když mám OLCI a jen příruční zavazadlo. Loni dálkovka PRG-FCO-GRU, bohužel se rozhodl někdo skočit pod vlak, cesta z Ostravy do Prahy se protáhla na skoro 5 hodin, na letiště jsme dorazili cca 10 minut před zavřením přepážky.

0 Citovat

Co se tyce PRG tak jsem to stale snizoval a snizoval az na nejakych 60min pred odletem, posledni dobou si ale davam presne 75min pred odletem - v Praze jsem uz dlouho a me osobne nikdy nepotkal skokan, busum po Evropske tez verim. Posledni dobou si davam i praci tak, ze prijdu domu a za 15min razim a to vetsinou nemam ani sbaleno. Vzdycky se mi pak dostavi takovy zvlastni pocit diky teto taktice - do letadla dosedavam jeste rozhecovany z prace a najednou mi dojde, ze od toho vseho letim pryc, i kdyz jeste pred chvili jsem na to vlastne ani nepomyslel - o to vic si pak uzivam ty kratkodobe vylety. Ale chapu, ze tato sokova terapie asi neni pro kazdeho :-D.

0 Citovat

Létáme obvykle na lehko a s O-LCI a dřív jsem to směroval na letiště tak 1 - 1,5 hod předem. Ale poté, co nám 2x skoro ulítlo letadlo domů (jednou ze Stanstedu kvůli havárce na dálnice, kdy jsme na letišti vystupovali z busu v čase odletu, a podruhé brzy ráno z Trapani, kde se vytvořila neskutečná fronta u bezpečnostní kontroly) už si raději dávám fóra, klidně i 3 hodiny. Zejména když je ještě potřeba vrátit auto, půjčovna zrovna není přímo v hale...

0 Citovat

Zrovna nedávno jsme letěli z Orly prvním ranním letem Transavia do Prahy v 6:15. V 5:15 jsme sedali do busu na Gare Montparnase, ve 35 vystupovali a v 5:50 jsme čekali u brány. Mít zavazadla k odbavení, museli bysme tam jet nějak nočními busy.

Byl to trošku risk, ale vyšlo to.

0 Citovat

Čím je routing složitější či případná ztráta vyšší, tím jsem nervóznější a dávám si větší rezervu. Prahu mám podobně jako ty, v pátek jsme zavírali batoh dvě hodiny před odletem. Menší letiště s dobrou dopravní dostupností (metro, vlak) řeším 120-90 minut. Když jsme měli letět z Budapešti v noci, raději jsem vyjel autem už ráno a pak si udělal city break.

0 Citovat

Ja mam letisko vzdy daleko a preto chodim do mesta odkial odlietam minimalne 1 noc vopred ak je to mesto kde som uz viac krat bol alebo 2-3 noci ak je to niekde kde som este nebol a urobim si z toho taky maly vylet :) nasledne na letisko potom podla situacie :) ale vacsinou trafime byt na letisku 1,5 - 2 hodiny pred odletom ;-)

0 Citovat

Jak kde... Do Vidne do salonku klidne i par hodin pred. Do Katowic tak 45minut. Do Prahy vlakem 3hod pred. Pokud jsem prespaval v Praze, tak hodinu pred. Treba z Beauvais jsem letel 2x a 2x mi to malem uletelo... :)

0 Citovat

Když jsem někde poprvé tak zhruba ty 2h, a i tak se dokážu seknout a pak , když je na kontrole řada, tak se pěkně vystresovat ( jako např. posledně v HAM ) Například Katowice vyjíždím autem z Ostravy dvě a půl hodiny před zavřením brány.

0 Citovat

Když jsem bydlel v Praze na Veleslavíně, tak jsem na to dost hřešil a jednou se mi podařilo na let s odletem v sedm dorazit autobusem na letiště v 6:40 a odletět. Od té doby si dávám větší pozor. Jinak v Praze na ranní odlety po EU bez odbavených zavazadel mi obvykle stačí rezerva okolo hodiny, provoz ráno obvykle není problém ani fronty na security nejsou tak časté. Pokud je to přes den, přidávám tak půl hodinu, obvykle kvůli dopravě. Pokud letím dál nebo je přes nějaký hub, tak si dávám větší rezervu, jednou mě vytrestalo, když jsem se zasekl ve frontě nad odbavení mezi asi 40 Vietnamci, kdy měl každý asi 3 nebo 4 kufry, a když jsem se dostal na řadu, tak paní z přepážky už musela volat na gate, jestli mě ještě vezmou.

V zahraničí, pokud je to nějaké velké město nebo velké letiště, tak si raději dávám rezervu o něco větší, dost záleží, co je to za destinaci nebo jaké je předpokládané spojení na letiště (nejhorší zkušenosti mám asi s Paříží, zatímco exotické destinace mě zatím nikdy nepříjemně nepřekvapily).

0 Citovat

Já vždycky beru v potaz to jak velké je letiště, jak se k němu dopravím a kolik času cesta má teoreticky zabrat.

Je fakt, že ve výsledku to plánuji tak, abych byl na letišti hodinu až hodinu a půl před odletem. Je to možná trochu z důvodu mého přesvědčení, že když letím letadlem, které mi má ušetřit čas, tak nechci na letišti trávit moc času.

Větší rezervu si dávám vždycky v Itálii, protože tam ty jejich jízdní řády a celkově doprava jsou jaký jsou... Ale třeba tady po Česku a okolí to moc nehrotím. Nechce se mi jet třeba do Prahy nebo do Bratislavy tak, abych tam by 5 hodin před odletem.

0 Citovat

Ridim se casy viz. nize, doted mi nic neuletelo.-)

Praha - 80min

Lety v ramci Evropy - 100min

Lety mezi kontinenty - 150min

0 Citovat

Na PRG prichádzam zásadne 4-6h vopred. Nie preto, že by som chcel, ale pretože sa mi zatiaľ chvalabohu nepodarilo využiť svoj buffer vyhradený na cestu po D1 / pre skokanov pod vlak.

Zvyčajne som na letisku 2-3h vopred, nemám rád predstavu, že neodletím a snažím sa jej vyhýbať. Však prečo aj, otvorím si knihu a nevyužitú rezervu si s kľudom v duši a Plzňou v ruke odsedím v termináli :)

0 Citovat

Bez odbaveného kufru 1hod před odletem, s kufrem i 2hod před odletem.

0 Citovat

Když lítám nějaké rutinní pracovní přelety PRG-WAW/KBP/SVO, tak hodinu předem včetně zavazadla, nenechávám si žádnou rezervu. Když je to nějaký delší routing, tak hodinu a půl. Mám takovou tradici, že jezdím na letiště 191 a koupím si na cestu busem pivečko a tím se uvedu do cestovní atmosféry a protože to trvá dýl, tak pořád mám čas vzít kdekoli tágo a dojet včas. :)

Dvě hodiny pouze na letiště, která jsou obtížně dopravně dostupná a kde hrozí kolony/ujeté autobusy atd (takhle jsme jednou před SVO čekali hodinu v koloně). A párkrát se mi stalo, že jsem byl na letišti doporučené dvě hodiny před odletem a skoro jsem neodletěl (konkrétně MEX).

0 Citovat

Taky patřím mezi ty opatrné, na letiště dorazím alespoň ty tři hoďky předem (na dlouhé lety), a beru to tak, že i cesta může být cíl. Těším se do salónku a je mi fuk, že jsem tam dlooouho, už se přepínám do dovolenkového módu a užívám si to;-)

0 Citovat

No, protože jezdím na letiště v Leedsu poměrně často ( letos už asi 14x a ještě min. 10x pojedu ) tak jezdíme/sedáme do auta asi 2h před odletem ( letiště je 20 - 30min cesty, záleží na dopravě ). Ze Zlína využívám Tuřany a neboť na slavné D1 nikdy nevíte ( teď se prý opravuje Brno - Zlín trasa ) tak jezdím 4h před už na letiště, kvůli rezervě a vždy se to oplatilo.

Pokud jedu někam na vzdálené letiště a odlet je ráno, dopo tak přijedu den předem. Pokud je večerní let, tak vyjíždím ráno ( např. do Prahy v 8 vlakem ze Zlína ) a být tak asi 2,5h před odletem a Luton ( tam mi to uletělo, neboť mi řidič busu zaspal, na dálnici nehoda a pak se opravuje cesta před letištěm ), tak zde se snažím být už i 3h před odletem ( snad mi to v Pondělí vyjde :D )

0